Mätfokus – Maetfokus

Vilken Webbsida passar mig?

Nu har jag provat lite olika servertjänster för hantering av geodata och kartor, samt projektarbete med Git, men vad skall man välja för sitt ”main-stream” behov?

Genom åren har jag testat en del olika, men det finns ju massor att välja av så hur sjutton skall man bära sig åt för att hitta rätt. Skall man satsa på en lösning som skall kunna allt man har behov av, eller flera olika som kompletterar varandra?

Man bör hur som helst börja med att definiera vilket behov man har. Inte låta sig övertygas av en säljare eller konsult utan analys, och argumentet att en annan ”stor kund” använder en viss lösning är ett riktigt dåligt motiv.

Jag skall här ge några tips på hur man kan tänka och även ge några exempel på var man kan börja leta. Det är absolut inte heltäckande men alla kanske kan hitta något guldkorn.

Strukturer

Något man bör överväga är hur man vill hantera information. Är det ett ”nyhetsflöde” med tidsmässigt linjärt innehåll, eller är det hierarkiskt med exempelvis en organisatorisk eller ämnesuppdelning.

Ett exempel på det linjära är WordPress som denna blogg bygger på. Här skriver man artiklar som placeras i den ordning de skrivs in med den senaste först. Ett hierarkiskt exempel är MediaWiki som används i WikiPedia, där man mer fritt skapar artiklar och kopplar samman dessa med länkar. MediaWiki blir lätt lite kaotiskt om man inte är noga med hur man bygger upp strukturen, och därför passar MediaWiki bättre för sidor där man söker efter information och sedan länkar sig vidare till relaterad information. Det går att söka även i WordPress så det är inte vattentäta skott mellan lösningarna.

Många ”affärslösningar” handlar om produktkataloger och kanske kundvagnar och e-handel. Det finns dedikerade lösningar för detta också, exempelvis OpenCart.

För servicetjänster med exempelvis helpdesk eller liknande så finns det även här dedikerade lösningar. GitLab skulle faktiskt kunna användas i en mindre krets fast för ovana användare så kan det vara lite svårt att hantera. Ett alternativ är då osTicket.

WordPress och MediaWiki är ganska smala och OpenCart samt osTicket lika så, men det finns betydligt mer avancerade alternativ för mer komplexa behov än rent linjära, hierarkiska eller funktionsinriktade lösningar.

”Management Systems”

Begrepp som CMS och DMS beskriver system som hanterar ”innehåll” och ”dokument”. Det finns varianter med andra namn där man exempelvis lägger till ”enterprice” framför, för att trycka på att man tar det på allvar(?).

En väldigt använd lösning kommersiellt är Microsoft SharePoint, men tack och lov finns det Open Source alternativ som är minst lika bra. Först något om SharePoint. Som enskild CMS/DMS är SharePoint ganska medioker, men styrkan i mitt tycke ligger i integrationen med Microsoft Office. Den SharePoint jag är van vid har dock helt obegripliga brister som att det exempelvis inte går att koppla Outlook till kalendrar i SharePoint, vilket jag hoppas har att göra med att min arbetsgivare helt enkelt inte brytt sig om att köpa licenser för just denna funktion.

Populära Open Source lösningar är annars exempelvis Drupal, Nuxeo och Joomla. Jämfört med GeoNode och GitLab så är dessa något mer svårinstallerade, så tillvida att man själv får bygga upp en del av grundförutsättningarna med webbservrar och databaser, även om det säkert finns skript eller alternativinstallationer som gör det lite enklare.

I ett CMS/DMS så kan man hantera väldigt varierat innehåll, inte minst genom tillägg och plug-in. Det finns i många fall tillägg för såväl WordPress som Wiki i dessa, vilket kan vara bra att känna till. Det finns tilläggsmoduler för det mesta, men kanske inte till alla CMS/DMS alternativ, tänk därför igenom om det är speciella funktioner som du behöver ha med.

Kartor

Har man exempelvis en GeoNode server så kan man där generera kod som går att bädda in i de flesta CMS/DMS, men det finns även moduler och tillägg för att hantera kartor direkt.

I en del fall är detta bara moduler för att visa Google Maps, medan andra handlar om att skapa såväl OpenLayers som Leafletkartor med javaskript och allt där emellan.

Det är ganska få CMS/DMS som är riktigt bra på att hantera geodata så detta är nog ett område där man inte behöver lägga tid på att hitta ett koncept där avancerad karthantering ingår. Däremot så måste valt system kunna inkludera skapade webbkartor från karthanteringssystemet.

Sammanfattning

För det första, börja inte med att fixera på en teknisk lösning.

  1. Beskriv behovet, såväl för internt arbete som för tjänster som skall publiceras.
  2. Dela upp kraven i ”skall” och ”bör”, eller ”centrala” och ”tillägg” (motsv).
  3. Hur är funktioner kopplade, vilka beroenden finns mellan dem infologiskt. Glöm inte bort att titta på hur användarna skall interagera med systemet (gränssnitt/verktyg).
  4. Kan behovet delas upp naturligt i mindre delar.
  5. Vilken information är skyddsvärd (säkerhet).
  6. Skapa en ”modell” för behovet.

När du har en tydlig bild av behovet och hur olika komponenter bör hänga ihop så bjuder du in chefen eller någon annan medarbetare och presenterar lösningen så detaljerat det går. Detta kan göra att brister identifieras innan man låst fast sig i en teknisk lösning.

När allt detta är klart så kan du börja titta på vilka tekniska lösningar som uppfyller dina behov/krav och börja testa dessa.

Tänk på att det är användare som skall nyttja systemet så fundera på hur de skall integreras i arbetet så tidigt som möjligt. Det går att göra med användargrupper, presentationer eller demonstrationer på olika sätt. Du kan även ha tagit fram ett ”testprotokoll” tillsammans med användarna som kan användas för att testa system tidigt i utvecklingsprocessen.

När du samverkar med användarna så var noga med att erbjuda alternativ, även om dessa är av enklare karaktär (som val av layout eller färg). Detta gör att användarna känner sig delaktiga och ökar deras vilja att engagera sig och därmed komma fram till en lösning som blir effektiv för verksamheten.

Länkar

https://www.mediawiki.org
https://wordpress.org/
http://www.opencart.com
http://osticket.com
https://www.drupal.org/
http://www.nuxeo.com/
https://www.joomla.org

Nyhet från Geosupportsystem , orginal inlägg

Exit mobile version