Nya fynd från mayatiden tack vare laserteknik
Experter har med hjälp av en högteknologisk laserskanner upptäckt tiotusentals gamla mayakonstruktioner som ligger dolda under tät växtlighet i djungeln i norra Guatemala.
Omkring 60 000 historiska fynd har under de senaste två åren upptäckts när den norra regionen Petén, som gränsar till Mexiko och Belize, har skannats med hjälp av laserteknik, enligt projektledaren Marcello Canuto, arkeolog vid Tulane University i USA.
Canuto beskriver fynden som en ”revolution i mayaarkeologin”.
De nya upptäckterna i det centralamerikanska landet inkluderar stadscentrum med trottoarer, bostäder, ceremoniella samlingsplatser, bevattningskanaler och fästningar.
Bland fynden finns en 30 meter hög pyramid som man tidigare trott var en kulle i Tikal, det största fyndområdet i Guatemala från den gamla mayacivilisationen. I Tikal har arkeologerna även upptäckt flera gropar och en 14 kilometer lång mur.
Mayakulturen blomstrade under åren 250-950 efter Kristus i det som nu är södra Mexiko, Guatemala och delar av Belize, El Salvador och Honduras.
Forskare tror att Mayariket hade en befolkning på omkring tio miljoner, vilket är ”många fler” än tidigare uppskattningar, enligt Canuto.
Projektet har tagit hjälp av luftburen laserteknik där ett instrument kallat Lidar fästes på undersidan av flygplan som flög fram och tillbaka över djungelområdet och skapade tredimensionella kartor, med hjälp av ljus i form av pulserande laser kopplad till ett gps-system.
Tekniken har hjälpt forskare att hitta nya platser mycket snabbare än när traditionella arkeologiska metoder används.
– Nu är det inte längre nödvändigt att hugga sig genom djungeln för att se vad som är under den, säger Canuto.
Content retrieved from: https://www.msn.com/sv-se/nyheter/vetenskap/nya-fynd-från-mayatiden-tack-vare-laserteknik/ar-BBIAOmp.