Med tanke på det fruktansvärda som drabbade Indonesien nyligen så har jag lämnat dagens inlägg lite öppet i väntan på att ESA och Copernicus skulle släppa nya bilder från Sentinel 2 över det drabbade området.
Precis nyss så gjorde man just det…
Bilder kan hämtas direkt från https://scihub.copernicus.eu/ där man skapar ett konto och loggar in för att söka efter och ladda ner bilder när de blir tillgängliga.
Jag har redan hämtat en bild från en dryg vecka sedan och i denna ser man hur Palu på ön Sulawesi normalt ser ut från rymden.
(Klicka på bilden för full upplösning)
När jag nu hämtar och lägger på bilden från idag så kanske man inte ser några direkta skillnader, men titta noga!
Nästan samtliga bryggor är borta! Längs kusten finns det ett band på upp till några hundra meter som består av helt förstörd infrastruktur.
Detta är dessutom bara ett av de mer tätbefolkade områdena som drabbats.
Kustnära områden, speciellt i bukter av den typ där Palu ligger har påverkats rejält, vilket tydligt framgår om man exempelvis följer kustlinjen före (vänster) och efter (höger).
Om jag försöker följa synlig påverkan på ett annat ställe så blir förstörelsen desto mer uppenbar.
Jag vill även vara tydlig med att bilderna jag har efter jordbävning och tsunami är från idag. Det är flera dagar efter själva händelsen, vilket kan påverka det synliga resultatet. Upplösningen i bilderna är dessutom ganska låg, så det är bara påtagliga förändringar som framgår. Allt under 10 meter framgår inte säkert.
Det går att göra beräknade jämförelser mellan före och efter med olika spektralband, men det bör göras av de som är vana vid denna typ av analyser. Jag tar endast band 8 (nära IR) som normalt är väldigt bra på att visa förekomst av vatten. Före minus efter bör då ge ljusare fält där det nu är mer vatten och mörkare där det är mindre.
Detta antagande verkar stämma ungefär, men jag trycker åter igen på att det är väldigt svårt att dra några slutsatser från rymden. Det är ungefär som att leta efter borttappade strumpor genom ett sugrör.
Det som däremot är väldigt bra med bilder av denna typ är att det är förhållandevis enkelt att identifiera stor förödelse över stora områden. Från marken kan det vara väldigt svårt att ta sig fram överallt, men med bilder av denna typ så kan man i alla fall identifiera om det är något område som bör prioriteras. Jag har endast tittat närmare på området närmast Palu och kan därför inte uttala mig om det är här det är värst, eller om det finns betydligt värre drabbade områden.