Jag satt och kikade lite på gamla Japanska kartor och blev inspirerad av symbolerna som visar vågor i havet. Dessa tänkte jag se om det går att göra något av i QGIS.
Som första steg tar jag en skärmdump från lite vågor, och klistrar in dessa i InkScape.
Här återskapar jag en av dessa, och på sikt kan man skapa flera för att få lite variation i resultatet, men för att testa så räcker det med en.
Notera att jag har två färger i den vektoriserade polygonsymbolen. Jag har däremot inga kantlinjer då dessa inte behövs. Alla svarta delar är dessutom grupperade och placerade över det ”gröna”.
Nästa steg blir att redigera SVG filen.
Det är inte speciellt svårt att hitta den ”path” som ligger i bakgrunden och har avvikande ”fill” färg. Det är variabeln ”style” i denna path som skall redigeras.
Börja med att radera fill:#20a685; vilket skall ersättas med en annan variabel ”utanför” style.
Före ”style” skriver jag in fill=”param(fill) #777″ som kommer att läsas av QGIS som fyllningsparameter, med förvalet #777. Jag skulle även kunnat lägga in variabler för linjer, i det här fallet för den svarta förgrunden, och därmed kunna styra exempelvis linjetjocklek så att det skulle kunna bli lite variation även i tjockleken på de svarta delarna. Men det hoppar jag över nu.
fill="param(fill) #000 fill-opacity="param(fill-opacity) 0.0" stroke="param(outline) #000" stroke-width="param(outline-width) 14" stroke-opacity="param(outline-opacity) 0.0"
Den enda parameter som är ”öppnad” för ändring i QGIS är just fyllningen, så det som ändras när man växlar färg är just bakgrundsfärgen.
För att rita ut objekten i ordning ”bakifrån och fram” så redigeras renderingsordningen.
Ordningen sätts som avtagande baserat på varje objekts Y-koordinat. Då ritas objekt som är ”närmast” ut sist.
Eftersom jag dessutom sätter färgen själv i QGIS så kan jag även sätta exakt samma färg på bakgrunden.
Sedan är det bara att skapa en stil med bakgrund, lite slumpade punkter i vattenpolygonerna, en bit från land. Använd symbolen med lite storleksvariation och rocka på.
Nu kan du säkert också komma på något tillfälle när du vill ha en anpassad symbol där du vill kunna styra färgen, linjen eller liknande för endast en viss del av symbolen. Och nu vet du hur man gör.