Vet du vad vinjettering är? Det är när en ”bild” ramas in av en gradvis övergång mot kanterna, till en annan nyans.
Med utskriftslayouter i QGIS så kan man skapa dessa genom att lägga ett bildlager ovanpå kartan och ”blanda” ner lagret på kartan, men om man vill dela mallen med andra så måste man ju även skicka med bilden, men då finns det andra alternativ också.
Del av tricket är att använda polygoner med gradientformfyllning (shapeburst fill). Men en vanlig rektangel ger lite ”kantigt” utseende.
Det finns ovaler och man kan skapa runda hörn på rektangeln vilket skapar mjukare övergångar i hörnen, men detta betyder att man måste placera rektangeln utanför ”pappret” för att allt skall täckas. Problemet med detta är att det blir svårt att komma åt kartan under polygonen om man vill justera panorering eller zoom exempelvis.
Men det är bara vana som gör att man placerar vinjetten över kartan…
Det går lika bra att lägga kartan över vinjetten och blanda kartan med bakgrunden i stället!
Välj bara ”Multiplicera” som blandningsläge, men se till att ha full opacitet på lagret. Då kommer det som är vitt i bakgrunden att visa kartan i originalstil och allt annat blandas med bakgrundsfärgen.
Intenciteten på vinjetten styr man sedan med bakgrundspolygonens opacitet.
Exporten av layouten klipper sedan bilden efter den inställda storleken, så polygonen som sticker ut slipper man i exporterna.
I bilden ovan är vinjetten på tok för stark i mitt tycke, men den är i alla fall tydlig. Formen och intensiteten styr man med polygonen i bakgrunden, och numera går det ju att skapa i princip vilka former man vill på polygoner.
Vill man så går det att använda andra färger och andra blandningsalternativ också för att få en annan typ av effekt med vinjetten. Det går exempelvis att göra lite åt det motsatta hållet också, att skapa ljusa övertoningar.
Så länge man använder så mycket av de inbyggda funktionerna som möjligt i layouterna så blir det betydligt enklare att dela dessa med andra.